Bergvärme i Stockholm något att fundera över

Jag har varit på besök i Stockholm för hotellets räkning. Vi har börjat fundera över vad vi ska ha för framtida energikälla och jag besökte ett ställe som har installerat bergvärme. Man har hört så mycket både för och nackdelar så jag tyckte det var lika bra att försöka ta reda på hur det låg till med det. Att det är dyrt var iallafall sant men över tid kan det ändå löna sig! många tycks också tro att bergvärmen inte räcker till om det är flera hushåll som ligger nära varandra, som installerar det. Det däremot är en myt fick jag lära mig. De jag pratade med var mycket nöjda med sitt val av värmekälla. Klicka på länken så kan du läsa mer om bergvärme i Stockholm, energifabriken.se. Själv har jag fått lite nya tankar att fundera över på väg hem från Stockholm. Det låter bra men kan bergvärme försörja hela hotellet till en rimlig kostnad? Man bör helst ha ett vattenburet system med el-slingor i golvet. Bergvärme är stabilt och miljövänligt. Värmen är naturens egen i form av solenergi som lagrats i berggrunden. Det fanns lite andra saker att ta hänsyn till också, som byggnadens energibehov, värmepumpens effekt, det geografiska läget. Är det långt ner till berget måste man borra mer vilket ökar kostnaderna. Dessutom måste man ansöka hos kommunen för att få installera bergvärme.

Bookmark the permalink.